Kunstsalon in H19 geeft oud-cursisten een duwtje in de rug


BNDeStem van maandag 5 maart Auteur: door Sahar Jahish Foto: Charlotte Akkermans /het fotoburo
OOSTERHOUT - Een interactieve expositie met een extraatje voor oud-cursisten.
Dat is de Kunstsalon die gisteren eenmalig plaatsvond op het Centrum voor de Kunsten H19. "Hiermee willen we oud-cursisten een nieuwe impuls geven", aldus Maaike Gilles, hoofd beeldende en audiovisuele kunst.
In het gebouw zijn kunstwerken van cursisten en oud-cursisten te aanschouwen. In elk lokaal is een andere discipline tentoongesteld, van keramische sculpturen tot beeldhouwwerken en schilderijen.
"Soms zie je dat mensen tien jaar bezig zijn en dan een nieuwe techniek uit willen proberen of andere mogelijkheden willen bekijken. Schilderen en beeldhouwen is meer dan mooie dingen maken. Uiteindelijk wil je een eigen handschrift ontwikkelen zodat iedereen je werk herkent. Vandaag kunnen mensen bij onze coaches terecht om nieuwe mogelijkheden te ontdekken zodat ze hun werk naar een hoger niveau kunnen tillen", vertelt Gilles enthousiast.
Docent en coach fotografie, Luciana Caputo, merkt dat oud-deelnemers de cursus missen als stok achter de deur. "Ze vinden het moeilijk om zelf dingen te initiëren."
Marijke Taks deelt de mening van Caputo. Zij volgde ongeveer acht jaar een cursus keramiek. Vorig jaar is ze ermee gestopt. "Ik mis vooral de wisselwerking tussen cursist en docent en met de cursisten onderling. Je krijgt nieuwe inzichten, ideeën en inspiratie als je met elkaar communiceert. Zo ben ik vandaag tot het inzicht gekomen dat ik niet moet verwachten dat mijn kunstwerk een meesterwerk wordt."
Daar heeft José Koreman geen last van. Ze is eerstejaarscursist fotografie en trots op haar werk. Ze staat te mijmeren bij haar foto 'emotie in scène gezet' waarvoor ze haar dochter Sam heeft vereeuwigd. "Ik vind dit de mooiste foto van mezelf." Het is een collage van verschillende foto's in één en dezelfde setting. Op elke foto laat het meisje een andere emotie zien. Koreman is van mening dat haar moedergevoel geen rol speelt. "Het is gewoon en hele aparte foto.