In de stijl van Mischa Keijser



Cyril Hoefsloot (2e jaars) maakte voor de opdracht in de stijl van Mischa Keijser een serie foto's waarvan we er hier twee kunnen bekijken.


(Klik op op de foto om het werk beter te bekijken)

De opdracht:

Probeer in een aantal foto's op verschillende plekken de sfeer van het licht te vangen en te kijken hoe dit je kader beïnvloed. Wat voor soorten licht heb je? En waar gaat je voorkeur naar uit? 
Wat gebeurd er met de betekenis van een beeld als je op dezelfde plek, met de dezelfde compositie foto's maakt op diverse tijdstippen?
Bekijk voor deze opdracht ter inspiratie het werk van Mischa Keijser en zijn serie subjectivity. 

Mischa Keijser (1974) is niet geïnteresseerd in de schoonheid van het natuurlijk landschap. Hij zoekt in het landschap plekken of gebeurtenissen waar de natuur, al dan niet met grof geweld, gevormd of beknot wordt door de menselijke cultuur.

Mischa heeft een bijzonder talent ontwikkeld voor deze specifieke vorm van landschapsfotografie. Zijn nooit aflatende zoektocht naar bijzondere plaatsen in ons land laten de kijker verwonderd staan. Zijn unieke gebruik van licht en compositie heeft duidelijk wortels in de klassieke Nederlandse schilderkunst.
Natuur bestaat al lang niet meer in zijn oorspronkelijke vorm. Natuur – zeker in de beschouwing van Mischa Keijser – bestaat uit ingrepen in het landschap door landbouw en veeteelt, verkeer, huizenbouw en industrie. Deze confrontatie is een levendige inspiratiebron voor kunstenaars. Zo beschouwde Rembrandt windmolens als horizonvervuilers.Het spanningsveld tussen cultuur en natuur is een terugkerend element in het werk van Mischa Keijser. Zijn foto’s laten ons zien op welke manier men probeert een evenwicht te vinden tussen bijvoorbeeld ruimtelijke planning, akkerbouw en dierenwelzijn. Mischa kijkt kritisch naar dit proces, maar tegelijkertijd blijkt uit zijn werk liefde voor het cultuurlandschap. Zijn foto’s zijn vaak poëtisch en van een onverwachte schoonheid.


www.mischakeijser.com