De moeite waard om te bekijken...



From Holland With Love
Liefde in beeld en liefde voor het beeld

Nederlands fotomuseum Rotterdam
09.MRT.2013_20.MEI.2013

Liefde is het thema in de tentoonstelling From Holland With Love die van 9 maart tot en met 20 mei 2013 te zien is in het Nederlands Fotomuseum. De tentoonstelling is opgebouwd rond de foto’s van Ed van der Elsken en omvat een selectie van foto’s, video-installaties en films die aspecten van zijn oeuvre op een hedendaagse manier weerspiegelen. Liefde, vriendschap, intimiteit, romantiek, erotiek en lust prikkelen de beschouwer op een zeer persoonlijke of soms humoristische wijze. Het werk van Van der Elsken is het startpunt voor een hedendaagse selectie van de Nederlandse beeldmakers: Koos Breukel, Heddy Honigmann, Paul Kooiker, A.P Komen & Karen Murphy, Bertien van Manen, Julika Rudelius, Martine Stig, Andrea Stultiens en Useful Photography.

_________________________________________________________________


Aller Retour - Budafabriek

3 premières - 3 fotografen - 3 generaties - 3 realiteiten

De prestigieuze openingstentoonstelling in de Budafabriek presenteert totaal nieuw werk van drie generaties Kortrijkse fotografen met internationale allure! Aller Retour is een organisatie van het Broelmuseum, curator is Gautier Platteau.
Aller Retour toont totaal nieuw werk van drie generaties Kortrijkse fotografen met internationale allure: Carl De Keyzer, Stephan Vanfleteren en Bieke Depoorter.Samen met het team Digital Arts & Entertainment van Howest onderzoekt Carl de grenzen van de fotografische realiteit op beelden uit de reeks Moments before the flood.In primeur presenteert Stephan Vanfleteren een nieuwe fotoreeks en boek Façades & Vitrines. Ze tonen de schoonheid van een neergelaten rolluik, een dichtgemetselde voordeur, een afgebladderde muurschildering, een dichtgetrokken etalagegordijn… Bieke Depoorter toont in Aller Retour foto’s van mensen uit Rusland, Amerika en Egypte fotografeert in de intimiteit van hun woning en dagelijkse leven.
Info:9 maart - 9 juni 2013 Budafabriek, Dam 2a, Kortrijk
_________________________________________________________________

HUIS VAN MARSEILLE
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam

Power / Prix Pictet

De Prix Pictet is in 2008 in het leven geroepen als een toonaangevende prijs voor fotografie en duurzaamheid. Initiatiefnemer was de Pictet Bank, het Zwitserse familiebedrijf dat al sinds 1805 bestaat. In ruim vier jaar tijd heeft de Prix Pictet naam gemaakt als een fotoprijs met wereldfaam. De tentoonstellingen van de 10 tot 12 fotografen op de shortlist die in het jaar na de prijsuitreiking op vele locaties te zien waren, hebben tot nu toe zo’n 4 miljoen bezoekers getrokken. De doelstelling van de Prix Pictet is om werk te tonen van uitzonderlijke kwaliteit en met een sterke visuele impact. Op dat niveau krijgt het publiek de vaak wrange sociale en aan het milieu gerelateerde uitdagingen onder ogen, die de wereld van vandaag aangaan.

Sinds Luc Delahaye in oktober jl. uitgeroepen werd tot winnaar van de  jaarlijks georganiseerde Prix Pictet, reist de tentoonstelling POWER – het thema van 2011/12 - over de wereld. Het is de vijfde keer dat deze prestigieuze prijs met een prijzengeld dat gelijk is aan dat van de door Nederland georganiseerde Erasmus prijs (Euro 100.000,-) aan een fotograaf wordt uitgereikt. Het was echter voor het eerst dat ook een Nederlandse tot het eervolle groepje van 12 geshortlistte fotografen was toegetreden: Jacqueline Hassink.
Zowel zij, als Luc Delahaye, Carl de Keyzer en Guy Tillim zijn goede bekenden van Huis Marseille. We hebben in voorgaande jaren hun werk geëxposeerd en/of verzameld. Voor Huis Marseille was dit een mooie aanleiding om de Power expositie van de Prix Pictet naar Amsterdam te halen, en om deze gelegenheid aan te grijpen om eens nader te kijken naar het in vele opzichten bijzondere fenomeen fotoprijzen.

_________________________________________________________________




Eve Arnold - photographs 1950-1985 
5 maart t/m 9 juni 2013
Gemeente museum Helmond - Deel Locatie Boscotondohal

Vanaf 5 maart presenteert het museum met trots een tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Eve Arnold (1912-2012). Eve Arnold staat bekend als een geëngageerde fotojournalist en om haar intieme, indringende portretten van celebrities als Joan Crawford, Marlene Dietrich en Marilyn Monroe.

Dit is de eerste keer dat er een overzichtstentoonstelling van Eve Arnold te zien is in Nederland. Het overzicht omvat drie documentaires en ruim 130 foto's, waaronder haar legendarische Malcolm X fotoreportage uit 1961 én haar China-serie uit 1979. Arnold was destijds één van de eerste westerse fotografen die China binnen mocht. En niemand heeft filmster Marilyn Monroe zo persoonlijk, liefdevol en over zo'n lange periode vastgelegd als Eve Arnold: tussen 1952 tot 1961 maakten zij samen zes fotosessies.