Oproep aan 3e en 4e jaars cursisten


Fotoproject ‘Songs from the heart’
Geïnspireerd op fotofestival Breda 2014
Bedoeling; door middel van fotografie kun je jezelf op een andere manier uiten. In plaats van woorden gebruik je beeldtaal, beelden die we allemaal iedere dag tegenkomen. Soms gaan we voorbij aan de schoonheid van het alledaagse.
Met “songs from the heart” gaan we juist deze momenten uitlichten. We gaan aandacht geven en aandacht vragen voor dat ene moment dat in onze ogen zo speciaal is. Of anderen dat ook zo ervaren is de vraag en juist die vraag kan weer prachtige gesprekken opleveren.
Bijna iedereen maakt foto’s en doet dat met zijn eigen blik. Wij vragen om het gevoel dat een muziekstuk bij je oproept vast te leggen. Door dit vast te leggen én te exposeren krijgen we een kijkje in de leefwereld van de ander. Het mooie aan beeldtaal is dat iedereen zijn eigen interpretatie mag hebben. Iedereen is anders, niet beter ,niet slechter, maar anders.

SELFIE FOTO OPDRACHT:
De opdracht is het maken van een Selfie tijdens het luisteren van je favoriete nummer. Het worden portretten van leerlingen en volwassenen die met hun oordopjes in de oren een bepaalde emotie bij zichzelf vastleggen tijdens het luisteren naar muziek.
Je denkt na over de emotie en je eigen ervaring bij het nummer of muziekstuk.
De emoties, gezichtsuitdrukking en lichaamshouding spelen een belangrijke rol in de foto. Ook de locaties en plekken zijn belangrijk en bepalend voor de selfies.
Het is belangrijk om tijdens het fotograferen en het luisteren naar je favoriete nummer na te gaan hoe je het liedje ervaart en hoe je dit uit kunt beelden voor je selfie. Dans je bijvoorbeeld of ben je ineen gedoken? Lig in je bed of hang je in het park? Hetzelfde nummer of liedje kan verschillende portretten en interpretaties op leveren.

SERIE FOTO OPDRACHT:
Ga na voor jezelf over het gevoel dat een zelf uitgekozen muziekstuk oproept. Probeer je ervaringen en het gevoel dat het bij je oproept in beeld te brengen. Dit gevoel kan in verschillende foto’s worden uitgedrukt.
De opdracht is het maken van een serie foto’s.
Een Serie: is reeks van opeenvolgende beelden over hetzelfde onderwerp. In dit geval de emotie of de gevoelens die bij het muziekstuk horen. Je mag voor deze opdracht allerlei stijlen fotografie door elkaar gebruiken. Dus van landschap, portret, stilleven tot abstract.
Een serie bestaat minimaal uit 3 foto’s en kan oplopen tot...

Expositie: Uiteindelijk gaan we de foto’s exposeren in en rondom het gemeente huis, op de scholen, Theek 5, h19, de Buurstede, leegstaande panden en wie weet waar nog meer. De expositie vindt plaats van 11 september tot 26 oktober 2014. Dit is gelijktijdig met het Breda Photo festival. Idee hiervan is dat de gelijktijdige communicatie mensen inspireert om onze exposities én het festival te bezoeken.
Plan gemaakt door Luciana Caputo en Annemiek Tekstra, 2014.