De blik van de fotograaf - seizoen 2015-2016


BEELDENDE KUNST / FOTOGRAFIE / JAAR / KORT / VOLWASSENEN
Werkateliers Digitale Fotografie De Blik van de fotograaf
Dit opeenvolgend leertraject van 4 jaar met specifieke accenten per cursusjaar: De Techniek, Het Beeld, Het Concept en De Verdieping biedt verschillende leermodules die zijn opgebouwd uit theoretische, technische en praktijkgerichte werksessies.
Het is alleen mogelijk in te stappen in het 2de, 3de en 4de jaar na overleg met de docent.
Fotografie is vooral kijken, waarnemen en zien. Naast het ontwikkelen van technische vaardigheden ligt het accent vooral op de poëzie van het beeld, het ontwikkelen van een eigen beeldtaal en het ontdekken van de persoonlijke affiniteit.



1e jaar - DE TECHNIEK
Zowel beginners als cursisten met meer ervaring zijn welkom in het 1e jaar. Onze beginnerscursus is een cursus waarin de techniek en het ontdekken van je camera centraal staat. Je leert in deze cursus stapsgewijs je camera kennen. We leren te werken in de manuele stand zodat we sluitertijd en diafragma zelf kunnen instellen. Naast de techniek is het wat mij betreft zoeken naar de juiste balans, de poëzie van het beeld staat immers voorop. De cursus is ingedeeld in verschillende blokken waardoor zowel de techniek als het beeldende aspect aan bod komen. Enkele thema’s zijn portret, landschap, stilleven en reportage fotografie. Elke week krijg je een opdracht mee naar huis die je anders doet leren kijken. Door goed te leren kijken naar je omgeving en je eigen beeld ontdek je een gelaagdheid binnen het kader. Naast het behandelen van techniek en praktijkopdrachten tijdens de les vindt er iedere week een werkbespreking plaats. Bepalend is de inhoud van het beeld. Door met elkaar te kijken en te discussiëren over de resultaten zal je in een korte tijd anders leren kijken. 


2e jaar- HET BEELD
Als je al eerder een cursus bij H19 of ergens anders hebt gevolgd kun je instromen in ons 2e jaar. Cursisten hebben kennis van de camera en weten om te gaan met sluitertijd, diafragma, witbalans, ISO en RAW. Doordat cursisten kennis hebben van de technische aspecten binnen de fotografie zal er nog meer de nadruk worden gelegd op het beeldende aspect. Er komen verschillende thema’s aan bod en de daarbij behorende opdrachten vragen om meer diepgang en een langere werkperiode. De lessen zijn opgebouwd uit theorie en praktijkgedeelten. Enkele van deze praktijklessen vinden op locatie plaats. Daarnaast concentreren we ons onder andere op studio, stilleven, zwart-­‐wit en documentaire fotografie. Het theoriegedeelte bestaat in deze cursus niet alleen uit het technische maar ook uit het beeldende aspect. Denk hierbij aan beeldanalyse, leren selecteren, het maken van een fotoboek en je leert je werk ondersteunen door middel van tekst. Omdat tekst en beeld interactie met elkaar aangaan leren we deze twee te combineren. Tekst geeft je foto verder vorm, het plaatst het onderwerp in tijd en ruimte en het geeft je beeld identiteit.
In het 2e jaar ga je opzoek naar je eigen stijl en beeldtaal, je ontdekt je eigen handschrift en interesses in de fotografie. 


3e jaar - HET CONCEPT
In het 3e jaar ligt de nadruk op individualiteit en zelfstandigheid. Je hebt om in te instromen in deze cursus al meerdere cursussen gevolgd of bent actief met fotografie bezig. In deze cursus formuleer je je eigen opdrachten en ga je op ontdekkingstocht naar je eigen interesses en stijl. Deze cursus is niet zoals het 1e en 2e jaar ingedeeld in blokken en thema’s. Wel zal er tijdens de cursus af en toe een groepsopdracht plaats vinden. Het 3e jaar is een jaar waarin je onder begeleiding van de docent een concept leert ontwikkelen. Je gaat dieper in op de analyse van je eigen beelden en werkt over het algemeen langer aan een opdracht. In het proces van het formuleren en leren vormgeven van een eigen opdracht leer je vanuit de reflectie en je eigen kritische vermogen je beeldtaal te verfijnen. Omdat het formuleren van je eigen opdracht en het ontdekken van je eigen stijl best intensief is vinden de lessen om de week plaats. Tijdens deze cursus heb je de mogelijkheid we om zelfstandig te werken. Dit kan in de vorm van eigen geïnitieerde praktijkopdracht maar het is ook mogelijk om achter je laptop te werken aan een fotoboek. Als extra verdieping in het 3e jaar organiseer ik 4 praktijkzaterdagen. Het accent van deze lessen ligt op het ontdekken van je eigen onderwerpen, affiniteiten en interesses. Omdat je met elkaar vanuit een zelfde stad of locatie aan het werk gaat kan er in de werkbespreking weer veel geleerd worden van ieders persoonlijke aanpak en resultaten. Tijdens de praktijkzaterdagen krijg je zowel technische als beeldende begeleiding. Sommige praktijk zaterdagen zullen gecombineerd worden met een bezoek aan fotomuseum, galerie of fotofestival. De 4 zaterdagen hebben allen een ander karakter. De voorgaande jaren hebben deze plaats gevonden, in Breda, Amsterdam, Tiengemeten, Rotterdam, Antwerpen, Landschaftpark Duisburg en in Nationaal Park De Groote Peel. Omdat de cursus voornamelijk bestaat uit begeleiding, is het belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het inspireren van je mede-­‐cursisten om elke les beeld mee te nemen. 


4e jaar - DE VERDIEPING
In de cursus De Verdieping ligt de nadruk op individualiteit en zelfstandigheid. Je hebt om in te instromen in deze cursus het driejarig traject gevolgd bij H19 of je bent via een andere weg op gevorderd niveau met fotografie bezig geweest. In deze cursus formuleer je je eigen opdrachten en ga je op ontdekkingstocht naar je eigen interesses en stijl. Daarbij vind je het prettig om geïnspireerd te worden door je mede‐cursisten. In twaalf bijeenkomsten werk je zelfstandig aan eigen geïnitieerde opdrachten en fotoprojecten, de lessen bestaan dus voornamelijk uit fotobesprekingen. Fotografie is vooral kijken, waarnemen en zien. Naast het af en toe opfrissen van technische vaardigheden tijdens praktijkoefeningen ligt het accent vooral op de poëzie van het beeld, het ontwikkelen van een eigen beeldtaal en het ontdekken van de persoonlijke affiniteit. Je gaat in deze cursus nog dieper in op de analyse van je eigen beelden en werkt over het algemeen langer aan een opdracht. In het proces van het formuleren en leren vormgeven van een eigen opdracht leer je vanuit de reflectie en je eigen kritische vermogen je beeldtaal te verfijnen. Omdat het formuleren van je eigen opdracht en het ontdekken van je eigen stijl best intensief is vinden de lessen om de twee weken plaats. Omdat het goed is om af en toe vanuit dezelfde opdracht en locatie te werken bevat deze cursus ook vier praktijkzaterdagen op diverse locaties. Omdat je met elkaar vanuit een zelfde stad of locatie aan het werk gaat kan er in de werkbespreking weer veel geleerd worden van ieders persoonlijke aanpak en resultaten. Tijdens de praktijkzaterdagen of zondagen krijg je zowel technische als beeldende begeleiding. Sommige praktijkzaterdagen kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan fotomuseum, galerie of fotofestival. De voorgaande jaren hebben deze plaats gevonden, Openluchtmuseum Arnhem, Hortus Botanicus Leiden, Maastricht, Zeeuwse Kust, Marathon Rotterdam, Delft, Duingebied en Knokke­‐heist. 

Kijk voor meer informatie op www.h19.nl en schrijf je in voor één van deze cursussen.