Welke opdrachten kun je verwachten tijdens één van de cursussen?






De van Gogh stijl:

Probeer aan de hand van het werk van Gogh nieuw fotowerk te creëren. Dit kan met stilleven, landschap, documentaire of reportage fotografie.
Bestudeer het werk van Van Gogh of het werk van andere fotografen of kunstenaars die ook in de stijl van Van Gogh iets heb gezien en geïnspireerd zijn geraakt.
Het werk mag bestaan uit een serie foto’s, een twee-­‐luik maar het mag ook een enkele foto zijn.

Out of focus:


Naast bewust een scherptepunt kiezen kun je natuurlijk ook bewust een "out of focus" foto maken. Handmatig scherpstellen of eigenlijk onscherp stellen kan mooie en spannende foto’s opleveren. Het is wel iets moeilijker want het ligt vaak op het randje waar het wel of niet prettig is om naar te kijken. Wel is het de bedoeling dat het onderwerp nog enigszins herkenbaar is. Om de foto’s net wat extra sfeer te geven kun je iets wat overbelichte foto’s maken.




De opdracht out focus leert je op een nieuwe manier om technisch te fotograferen en te kijken. Ga voor je zelf na in de opdracht hoeveel er in jouw beelden scherp moet zijn. 


WIT:

WIT staat voor een nieuw begin, een onbeschreven blad. WIT is multidisciplinair, kan ingezet worden bij documentaire-, portret- en landschapsfotografie, maar ook kunst, stilleven, mode, design, architectuur, film en meer. Wit is de kleur die mensen zien bij voorwerpen zoals sneeuw, melk of porselein. Een voorwerp dat wit is, weerkaatst al het licht dat erop terecht komt. Zoals de meeste kleuren die mensen zien, is wit een mengsel van alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het spectrum. Sommige mensen beschouwen zuiver wit licht als licht dat geen tint heeft. Daarom vinden zij dat wit niet beschouwd zou moeten worden als een kleur, maar een achromatische kleur of een grijstint. Iets soortgelijks zou dan gelden voor zwart.
De opdracht WIT kan over onze maatschappij, over verschillende culturen, religie en politiek gaan. Maar WIT kan ook historisch zijn of eigentijds. Het kan vertaald worden naar strakke studio fotografie, mode of een klassiek stilleven. WIT wordt vaak geassocieerd met perfectie, puurheid en eenvoud. In Westerse culturen staat wit voor alles wat puur is. Het is de kleur van bruiden, onschuld en engelen. De witte duif symboliseert vrede. Ook zien veel gemeenschappen het als een kleur van reinheid en spiritualiteit.
Fotografeer alles wat je tegenkomt en waar je WIT in ziet of in ervaart.   

De Rotterdamse Marathon:






Marathon Rotterdam Keuze opdracht
Kies één van de vier thema’s

* Speel met sluitertijd en beweging
Sport is beweging. Met de sluitertijd bepaal je of er beweging in je foto te zien is.

* Sport is emotie
Blijf heel alert, pak juist deze momenten en schiet vooral heel véél foto’s achter elkaar

*Richt je op het publiek
Je hebt kans dat je een doelpunt mist, maar vergeet zeker het publiek niet. De uitdrukkingen op het gezicht van mensen die een wedstrijd volgen zegt evenveel over de wedstrijd als wat er op het veld gebeurt. Dat kan onvergetelijke plaatjes opleveren!

*Vertel een verhaal
Probeer de emotie vast te leggen, vertel een verhaal met je foto’s. Maak dus ook foto’s tijdens de voorbereidingen zoals het omkleden, het opwarmen en warmlopen. Let dus ook goed op voordat de start werkelijk begint. Let op hun gezicht en gelaatsuitdrukkingen. Wat kun je daar vanaf lezen? Hoe is de stemming? Gezichten vindt iedereen interessant. Maar ook houdingen, concentratie, steun van familie etc.