tot 2 juni 2016 in de Noorderlicht galerie in Groningen

Ontmoetingen langs de Yangtze

een reis van Ruben Terlou door China

De Noorderlicht Fotogalerie brengt dit voorjaar een tentoonstelling van Ruben Terlou met foto’s die hij maakte tijdens zijn reis door China voor de succesvolle tv documentaireserie Langs de Oevers van de Yangtze. We zien door zijn lens hoe Chinezen uit alle geledingen van de bevolking hun droom najagen en omgaan met de grote veranderingen in het land.
Fotograaf  Ruben Terlou (1985) reisde stroomopwaarts langs China's langste rivier, de Yangtze. De reis voerde van de moderne havenstad Shanghai aan de ontwikkelde oostkust, tot diep in het binnenland waar Terlou de laatste restanten van traditionele cultuur aantrof. Hij spreekt vloeiend Mandarijn en kent de Chinese gebruiken door zijn jarenlange verblijf in de Volksrepubliek. Dit gaf hem een unieke toegang tot het leven van alledag met persoonlijke ontmoetingen en indrukken. De tentoonstelling geeft zo een bijzondere blik op een land dat behoort tot de grote wereldmachten maar voor ons nog nauwelijks een gezicht heeft.
Ontmoetingen langs de Yangtze toont wat de modernisering de Chinezen brengt – een grotere materiële welvaart, maar ook de prijs die daarvoor wordt betaald. De teloorgang van natuur en eeuwenoude tradities en de sociale en emotionele offers die de gewone Chinees brengt. De beelden confronteren de bezoeker met zijn of haar ideeën en vooroordelen over China en nodigen uit tot reflectie op een snel veranderende wereld.