20 september - prinsjesdag

We blikken terug op een mooie praktijkdag in Den Haag vorig jaar. Het evenement Prinsjesdag is een bijzondere dag om vast te leggen. Dus heb je dinsdag een vrije dag en zin om te fotograferen? Reis dan af naar Den Haag














4 tips!

1. Fotografeer contrasten


Contrast in een straatbeeld hoeft niet perse een zwart/wit zebrapad te zijn, denk bijvoorbeeld aan mensen die verveelt zitten te wachten op de koets, politie en beveiligers die eten of een lolletje maken, mensen die protesteren, muzikanten die zich voorbereiden etc. Zowel bij portretten als bij stillevens kan je op een originele manier spelen met contrast. 



2. Pak je voordeel

Het fotograferen van mensen op evenementen heeft verschillende voordelen. Mensen zijn vaak in een uitbundige stemming waardoor ze minder moeite hebben om gefotografeerd te worden. Daarnaast is het algemeen geaccepteerd dat er tijdens evenementen foto’s gemaakt worden. En er zijn vaak vele mensen op straat, waardoor je als fotograaf minder opvalt. Wil je dus mensen aanspreken, laten poseren of in contact komen, pak dan op Prinsjesdag je voordeel want iedereen is in een feeststemming.


3. Kies een vaste plek


Ga op een vaste plek staan en observeer mensen. Laat mensen naar jou toekomen, in plaats van dat je zelf rondloopt. Op het moment dat je continue aan het rondlopen bent is de kans groter dat je je zelfbewust gaat voelen. Het grootste probleem is echter het gevoel dat je iemand zijn persoonlijke ruimte binnen loopt. Draai de rollen dan ook eens om. Door stil te blijven staan lopen mensen jouw persoonlijke ruimte binnen, waardoor het makkelijker is om een foto te maken. Je zult je minder snel bezwaard voelen en mensen zullen je ook minder snel opmerken.


4. Maak oogcontact


Maak oogcontact terwijl je over straat loopt en glimlach. Observeer de reactie van mensen en schat vervolgens in of je iemand wel of niet kunt fotograferen. Oogcontact kun je ook na afloop inzetten als je al je foto hebt gemaakt het voordeel van de dit laatste is dat het moment onverstoord blijft.