PS Camera – Part 01

21 oktober 2016 tot 11 december 2016

PS Camera is een hommage aan de helden van het analoge tijdperk en verbindt deze met de fotografen van vandaag. Bekijk de geschiedenis van de Nederlandse fotografie door het werk van de oude fotografen en ontdek tradities en vernieuwingen in het nieuwe werk. Ook de camera’s zijn te zien. Daarnaast geeft Koos Breukel zijn collega-fotografen een gezicht met zijn portretten.
Foto Anneke Hilhorst > > > 
Wat gebeurt er als je een camera van een bekende en intussen overleden voorganger in handen krijgt? Fotografen Koos Breukel en Rose Ieneke van Kalsbeek gingen het experiment aan en zochten naar de camera’s van onder andere George Hendrik Breitner, Jan Wolkers, Ed van der Elsken, Sem Presser en Eva Besnyö en gaven deze aan fotografen van onze tijd als Teun Hocks, Eric Wolkers, Kadir van Lohuizen en Martijn van de Griendt. De tentoonstelling toont een interessante mix aan historische en hedendaagse fotografie en een diversiteit aan camera’s uit de afgelopen eeuw, zoals de de Leica van Koen Wessing, de Rolleiflex van Cas Oorthuys, de Pentax Asahi van Sanne Sannes en de Agfa Super Isolette van Sem Presser. Maar ook de Speedgraphic van Ed van der Elsken.
Zijn echtgenote Anneke Hilhorst maakte met zijn camera een portret van Eds kleindochter. Ed fotografeerde haar vader ook regelmatig en had haar zelf waarschijnlijk ook wel willen fotograferen. Kijk naar de wereld door de lens van verschillende generaties en ontdek hoe de techniek en de blik van de fotograaf – al dan niet – is veranderd.
PS Camera Part One toont een selectie van dertig resultaten uit het project PS Camera en is tot stand gekomen dankzij de medewerking van alle deelnemende fotografen, Edie Peters, Han Schoonhoven, Marcel Molle, bruikleengevers, erfgenamen en het Prins Bernhard Cultuurfonds – JoostTholensFonds.

Locatie Museum Hilversum