Internationale dag van de fotografie

   Christel de Wolff  
Gefeliciteerd! Het is vandaag de internationale dag van de fotografie. Bij DIGIFOTO staan we natuurlijk iedere dag stil bij fotografie, maar sinds 2010 wordt de World Photo Day gevierd. 
Er is gekozen voor 19 augustus omdat er op deze dag in 1839 het daguerreotypie-patent werd opgekocht. Het werd door de Franse regering gepresenteerd als een geschenk aan de wereld. Overigens was de daguerreotypie niet eens het allereerste fotografieproces dat werd uitgevonden, maar het was wel het meest praktische.

Daguerreotypie

In 1837 werd het fotografieproces ontwikkeld door Louis Daguerre en Joseph Nicephore Niepce. Bij Daguerreotypie wordt een gepolijste en met jodide bewerkte verzilverde koperen plaat belicht door middel van een Camera Obscura (een houten kast met lens). De afbeelding verschijnt met verloop van tijd op de plaat. Op 9 januari 1839 werd het proces aan de wereld gepresenteerd, en op 19 augustus gekocht door de Franse regering.

Dag van de fotografie

World Photo Day werd opgericht op 19 augustus 2010. Korske Ara, een jonge fotograaf uit Australië, droomde van de internationale viering van fotografie. De website worldphotographyday.com wordt dagelijks geupdatet met de mooiste foto's. Deel jouw foto's met #worldphotographyday op Instagram om ook een plekje te bemachtigen op de site.