Als er binnenkort weer nachtvorst is, denk dan eens aan ijsfotografie. Bert Faber vertelt hoe je het beste ijsstructuren kunt fotograferen. Zo kom je beslagen ten ijs. Een belangrijke tip voor ijsfotografie: neem je tijd!

Na een nachtje vorst kunnen er prachtige structuren in een bevroren plasje ontstaan. Of zoals hierboven bij een watervalletje. Met een beetje fantasie zie je in bovenstaande foto een olifant in het ijs. Het is een leuke uitdaging om er op een saaie winterdag op uit te trekken en bij een bevroren plas je fantasie los te laten op allerlei vormen en structuren in het ijs. Het mooie van deze vorm van fotografie is dat je er geen dure spullen voor nodig hebt. Het is een hele goede oefening in leren kijken. Het enige wat je nodig hebt is een portie geduld en een beetje fantasie.

Evenwijdig aan het ijs fotograferen



Met name als je met een macrolens van 100 millimeter fotografeert is het verstandig om je lens evenwijdig aan het ijs te houden zodat je een optimale scherpte krijgt. Hoe schuiner je de lens houdt, hoe sneller delen van de foto onscherp worden. Het gebruik van een statief is sowieso aan te raden. Bij het gebruik van een groothoeklens is je scherptediepte groter dan bij een lens van 100 millimeter of langer.