NIEUWSEXPOSITIE BERTIEN VAN MANEN

Bertien van Manen krijgt overzichtstentoonstelling in Stedelijk Museum Amsterdam



Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends bevat ook werk van fotografen die haar hebben geïnspireerd.
Het Stedelijk Museum Amsterdam brengt in februari de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld van de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen. Van Manen (77) geldt als een van de belangrijkste documentaire fotografen ter wereld. Ze werkte veelvuldig in China, Rusland en andere voormalige Oostbloklanden en maakte veelgeprezen series als A Hundred SummersA Hundred Winters, Let’s Sit Down Before We Go en Give Me Your Image. Ze fotografeerde ook vaak in de Appelachen, het Amerikaanse berggebied met een achtergestelde, verarmde bevolking.
Vanaf 29 februari toont het Stedelijk elf series van Van Manen, die elk worden begeleid door werk van fotografen die haar hebben geïnspireerd. Onder hen zijn Rineke Dijkstra, Nan Goldin, Wout Berger, Jitka Hanzlová, Josef Koudelka, Robert Frank en Stephen Gill. Veel van die fotografen hebben met Van Manen een grote belangstelling voor het persoonlijke gemeen. En net als de Amsterdamse besteden zij dikwijls veel tijd aan hun onderwerpen, met grote intimiteit en betrokkenheid tot gevolg. Werk van Van Manen is onder meer aangekocht door het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Metropolitan Museum Tokyo. De collectie van het Stedelijk telt tachtig werken van Van Manen.
Parallel aan Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends presenteert het Stedelijk een installatie uit het omvangrijke project Imperial Courts van de Nederlandse fotograaf Dana Lixenberg. Voor dat project verbleef zij jarenlang in de gelijknamige wijk in Los Angeles.