Opdracht uit de oude doos: Maancycli

Opdracht: Maancycli


Ansel Adams beweerde ‘maanziek’ te zijn, vanwege het grote aantal foto’s dat hij maakte met de maan in het kader. Of misschien wist hij gewoon dat de maan voor extra impact kan zorgen. De meeste mensen kennen de maancyclus wel: 28 dagen van de nieuwe tot nieuwe maan. De hoogtepunten van de cyclus, nieuw en vol, zijn het meest fotogeniek wanneer de maan bij zonsopkomst en –ondergang net boven de horizon hangt. Maanliefhebbers zouden moeten weten dat de maan elke dag gemiddeld 50 minuten later opkomt en ondergaat. Als de maan gisteren bij zonsondergang dus perfect stond, is dat vandaag weer anders. De maan komt elke dag ook steeds noordelijker te staan (behalve bij de evenaar). Deze bewegingen zijn ingewikkeld te beschrijven, maar onthoud dat de volle maan altijd tegenover de zon staat.



In de zomer komt de maan op het noordelijk halfrond op in het oostzuidoosten, beschrijft een laag traject door het zwerk en gaat onder in het westzuidwesten, net zoals de winterzon. In de winter komt de volle maan op in het oostnoordoosten, volgt een hoog traject door de hemel en gaat onder in het westnoordwesten.

Voor de beste resultaten, stel je je camera in op de handmatige belichtingsmodus. Kies een diafragma van f/16 en kies een snelheid van ongeveer 1/100 seconde (of zo dicht mogelijk bij die waarde in de buurt). Wil je liever met een groter diafragma werken dan zou je tot f/ 8 kunnen gaan. Lager niet, dit in verband met de scherpte diepte.

Gebruik verder altijd een statief en zet de ISO op 100 om ruis te voorkomen. Gebruik je lens met de meeste zoom, een teleobjectief geeft het beste resultaat. De maan is ons onderwerp en ons onderwerp ligt nu op 400.000 kilometer van ons vandaan. Heb je een goede compact camera dan kan dit ook mooi resultaat opleveren omdat je hiermee enorm kunt zoomen. Gaat het in jouw foto’s vooral over de stemming en de sfeer van het maanlicht? Gebruik dan een kortere brandpuntafstand of ga zelfs met je groothoek aan de slag. Vergeet niet om dan goed te letten op klassieke compositie technieken zoals visuele lijnen, voorgrond, symmetrie en de regel van de derden.

Compositie is puur een kwestie van het vinden van orde in iets wat chaos lijkt. Je moet met je ogen informatie filteren. Alles wat je ziet, moet je vereenvoudigen en terugbrengen tot één enkel ‘samenhangend’ beeld. Maak dus een beeldend onderzoek naar de locatie, het licht en de sfeer van de maan.

 Misschien moet je enkele kilometers verderop gaan staan, of misschien hoef je slechts een stapje naar links of naar rechts doen. Het is belangrijk om te onthouden dat je als je plekken fotografeert dat de positie een enorme invloed heeft op de betekenis van je beeld.

Laat je ogen naar de juiste plek leiden en ga opzoek naar stevige fundamenten. Ga altijd opzoek naar lijnen of iets op de voorgrond of in de achtergrond. Het mag subtiel of juist heel duidelijk zijn zolang je foto maar een onderliggende structuur bezit. Anders gaat de toeschouwer als snel verdwalen in je beeld.

Een technisch onderzoek kun je ook op deze manier fotografisch aanpakken




Een conceptueel onderzoek kun je ook op deze manier fotografisch aanpakken





Conclusie:

• Gebruik altijd een statief
• Stel scherp met de manuele stand (M Functie)
• Zet de ISO op 100
• Gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening om trillingen te voorkomen
• Varieer tussen f/8, f/16 of f/22

De nieuwe maan staat altijd dicht bij de zon; de sikkel is dus bij zonsopkomst en-ondergang vlakbij
de horizon te vinden. Een of twee dagen vóór nieuwe maan verschijnt de sikkel bij zonsopgang in het
oosten. Een dag of twee na nieuwe maan verschijnt de sikkel bij zonsondergang in het westen.

De volle maan staat altijd tegenover de zon. De maan komt bij zonsondergang in het oosten op en gaat bij zonsopkomst in het westen onder. De beste foto’s kun je maken vóór of na de
daadwerkelijke volle maan.  Een dag of twee vóór volle maan komt de maan net voor zonsondergang op in het oosten, als het landschap nog steeds wordt verlicht.

Een of twee dagen na volle maan staat de maan net na zonsopkomst in het westen, net boven de
horizon. Bij volle maan is de maan alleen te zien als het echt donker is. Zoek dus om te fotograferen een plek met weinig of geen omgevingslicht.



Ga je met deze opdracht aan de slag stuur mij dan je resultaten per wetransfer zodat jullie elkaars werken kunnen bekijken. Ga je met elkaar op pad voor deze opdracht, denk dan aan de 
maatregelen van het RIVM. Let vooral op dat je 1,5 meter afstand neemt van elkaar en ga ieder met je eigen auto naar de uitgekozen fotolocatie.