World Press Photo jaarboek 2020

World Press Photo jaarboek 2020


World Press Photo heeft ook in 2020 weer een prachtig jaarboek. Op 5 mei 2020 is dit jaarboek verkrijgbaar in de webshop van World Press Photo en in 427 verschillende boekhandels. De prijs van het jaarboek is 27,50 en is tussen 1 en 4 werkdagen in huis. 

Over World Press Photo jaarboek 2020

Sinds 1955 bekroont de jaarlijkse World Press Photo Contest de beste visuele journalistiek van het jaar. Het World Press Photo Yearbook 2020 laat de nieuwste winnaars, de meest opvallende beelden en meeslepende verhalen uit 2019 zien. Dit alles wordt geselecteerd uit 73.996 foto's, ingezonden door 4.282 fotografen uit 125 landen.
Dit jaar wordt jaarboek heel anders ingedeeld. Eerst komen de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs van het beeld per categorie. Hierna volgen de drie winnaars van de serie binnen de acht categorieën en er wordt afgesloten met de drie winnaars van de langetermijnprojecten. Dit zijn projecten waar fotografen jaren van hun leven aan besteed hebben.
In het boek wordt ook beschreven dat wij afgelopen jaar getuigen waren van een ‘wereldwijde protestgolf’, waarbij burgers, zich mobiliseren om hun vrijheid te verdedigen, hun rechten veilig te stellen en verandering op gang te brengen.
Dit werd door de jury opgemerkt als een van de hoofdthema's in 2019.
Ook hebben 10 van de 44 winnende fotografen de oorzaken en gevolgen van de klimaatcrises als onderwerp gekozen. 

De winnaars van de World Press Photo wedstrijd

De jury heeft voor de World Press Photo of the Year gekozen voor de foto Straight Voice, gemaakt door Yasuyoshi Chiba. De locatie van de foto is Soedan, op de foto is een jonge man die een protestpoëzie voordraagt terwijl demonstranten leuzen scanderen.


Straight Voice door Yasuyoshi Chiba, via World Press Photo

De winnaar van de World Press Photo Story of the Year is geworden de foto the Genesis of Revolt van Romain Laurendeau. Deze foto is gemaakt door Kho, op de foto is een lange termijn visueel verslag van de strijd van de jeugd in Algerije te zien.
De twee fotografen onderscheiden zich doordat hun visuele creativiteit en vaardigheden een enkel beeld of verhaal opleverden dat een evenement of kwestie van groot journalistiek belang in dat jaar vastlegt.
Naast deze 2 winnaars zijn er ook World Press Photo winnaars met de breedte van haar acht categorieën. De categorieën zijn Algemeen Nieuws, Milieu, Sport, Natuur, Hard nieuws, Portretten, Hedendaagse kwesties en Langetermijnprojecten.

1ste Prijs Winnaar Milieu - Enkel Beeld

Polar Bear and her Cub.
Central Arctic Ocean, 10 October 2019.
© Esther Horvath for The New York Times

1ste Prijs Winnaar Sport - Enkel Beeld

Kawhi Leonard’s Game 7 Buzzer Beater.
Toronto, Canada, 12 May 2019.
© Marc Blinch for NBAE
Lijkt het je leuk om het prachtige World Press Photo jaarboek in huis te hebben? Klik dan snel hier om te bestellen. Je hebt het jaarboek voor maar liefst 27,50 in huis. Het boek is vanaf 5 mei 2020 leverbaar en verkrijgbaar in de boekhandels.