Opdracht uit archief: Wit




WIT staat voor een nieuw begin, een onbeschreven blad. WIT is multidisciplinair, kan ingezet worden bij documentaire-, portret- en landschapsfotografie, maar ook kunst, stilleven, mode, design, architectuur, film en meer. Wit is de kleur die mensen zien bij voorwerpen zoals sneeuw, melk of porselein. Een voorwerp dat wit is, weerkaatst al het licht dat erop terecht komt. Zoals de meeste kleuren die mensen zien, is wit een mengsel van alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het spectrum. Sommige mensen beschouwen zuiver wit licht als licht dat geen tint heeft. Daarom vinden zij dat wit niet beschouwd zou moeten worden als een kleur, maar een achromatische kleur of een grijstint. Iets soortgelijks zou dan gelden voor zwart.

De opdracht WIT kan over onze maatschappij, over verschillende culturen, religie en politiek gaan. Maar WIT kan ook historisch zijn of eigentijds. Het kan vertaald worden naar strakke studio fotografie, mode of een klassiek stilleven. WIT wordt vaak geassocieerd met perfectie, puurheid en eenvoud. In Westerse culturen staat wit voor alles wat puur is. Het is de kleur van bruiden, onschuld en engelen. De witte duif symboliseert vrede. Ook zien veel gemeenschappen het als een kleur van reinheid en spiritualiteit.

Fotografeer alles wat je tegenkomt en waar je WIT in ziet of in ervaart. Denk na met wat voor soort fotografie je de opdracht WIT wilt uitwerken.
Omdat de camera altijd uitgaat van 18% grijs is het belangrijk om een aantal stops over te belichten. Verder kun je deze opdracht in kleur uitvoeren of in zwart-wit. Ga opzoek naar jouw voorkeur en kijk hierbij wat het beste bij jouw onderwerp past.

De symbolische Betekenis van WIT - zoeken naar het reine, zuivere
- vrij van smetten zijn
- onschuld

- zich schoonwassen - zich vrijpleiten
- geloof
- blijdschap

- barmhartig
- rouw
- met een schone lei beginnen - leegheid
- koud


Kijk ter inspiratie op http://www.pinterest.com/lucianacaputo/white/