Uitgelicht: Roseriet Heling













Een onderzoek naar werken met filters in het landschap

Tips:

Belichting verandert de wijze waarop de toeschouwer een plek waarneemt.
Sluitertijd ,kort of lang, beïnvloedt ons gevoel van tijd, terwijl diafragmaopening en scherptediepte ons gevoel van ruimte beïnvloeden.


Door een deel van je opname onscherp te maken komt je onderwerp beter naar voren. Met een geringe scherptediepte creëer je een intieme verhouding met een plek. Scherpte is een van de dingen die de meeste mensen puur praktisch benaderen. Maar scherptediepte, vooral wanneer die gering is, is een krachtig fotografisch middel.

Filters beïnvloeden de manier waarop kleur zicht vertaalt naar grijstinten. Denk aan de rood, geel of groen filter in de tijd dat je misschien nog met zwart-film fotografeerde. (tegenwoordig zijn deze terug te vinden in je fotobewerkingsprogramma) bijvoorbeeld via de channel mixer of black and white filter. Ook in Efex pro zijn deze filters terug te vinden.

Polarisatiefilter – vermindert reflecties als je water of glas fotografeert. Het is een ronde filter die uit twee ringen bestaat. Aan de buitenste ring kun je draaien om de mate van reflectie te variëren. Een polarisatiefilter maakt blauwe tinten ook donkerder, waardoor je een groter contrast krijgt tussen de hemel en de wolken.

Neutral-density (ND) filter - deze grijsfilter vermindert de hoeveelheid licht. Dit is handig als je met heldere lichtomstandigheden met langere sluitertijden wilt werken (om beweging te vervagen) of grote diafragma openingen (om geringe scherptediepte te creëren)

Bigstoppers: filters voor lange sluitertijden. Grijsfilters blokkeren een deel van het licht dat door je lens valt. Met een extreem sterke grijsfilter zoals de bigstopper kun je opmerkelijke effecten creëren en zelfs bij minder goede licht- of weersomstandigheden toch bijzondere landschapsfoto's maken.