De mooiste foto’s van wilde bloemen, hoe maak je ze?

Wilde bloemen zijn het ideale onderwerp als je eens flink wilt experimenteren met je camera. Bloemen lopen immers niet weg en je vindt ze overal. We selecteerden acht schitterende wilde bloemen foto’s en geven handige tips. Highkey, supermacro of groothoek.  Ontdek wat jouw favoriete manier is om een bloem weer te geven.




High key fotografie

Foto’s met veel lichte kleuren en weinig contrast worden in de fotografie ook wel ‘high key’ foto’s genoemd. Je kunt het beste high key foto’s maken met een bewolkte lucht omdat op een zonnige dag de contrasten al gauw te sterk zijn. Als er toch te fel licht is, kan een reflectiescherm helpen omdat daarmee het licht gelijkmatiger wordt.

Foto: Alexey Korolyov . Bij high key fotografie zijn de contrasten beperkt. In deze foto van wilde kamille is veel wit te zien, maar het is nergens uitgebeten wit.


Foto: Liliane Buntinx. De zachte tinten van high key foto’s gaan vaak mooi samen met flink wat achtergrond-onscherpte.

Dauwdruppels

Bijna alle bloemen worden mooier als er een laagje dauw op ligt. Als je te laat bent voor de ochtenddauw kun je overwegen om een bloemenspuit mee te nemen. Sommige fotografen vinden dat prima, anderen vinden dat juist heel onnatuurlijk…

Foto: Bernadette Soemers De dauwdruppels op dit zinkviooltje en de grassprieten geven de foto een sprookjesachtige sfeer.


Foto: Annie van Deursen. Zonder de dauwdruppels zouden deze kievitsbloemen er veel saaier uitzien.

Groothoek

Een macro- of standaardlens liggen het meest voor de hand bij bloemenfotografie, maar met een groothoeklens kun je ook hele verrassende effecten krijgen.

Foto: Johannes Klapwijk Door de camera met de achterzijde plat op de grond te leggen is een verrassend perspectief ontstaan.

Supermacro

Met een macrolens kun je details van bloemen in beeld brengen die je normaal niet kunt zien. Door een tussenring te plaatsen tussen je camera en de macrolens kun je nog dichterbij komen en bijna abstracte platen maken. Als je het echt professioneel wilt aanpakken kun je ook een speciale supermacro-lens aanschaffen zoals de Laowa 25 millimeter Ultra Macro of de Canon MP-E 65 millimeter.

Foto: John Sarneel Door extreem dichtbij te fotograferen lijkt deze minieme kleurnuance van een orchidee op een fraaie penseelstreek.


Foto: Joost Verweij Extreme macrofotografie geeft je de mogelijkheid om net zover in te zoomen totdat je de (voor jou) perfecte compositie hebt gevonden. Overigens is de scherptediepte bij dit soort macrofotografie altijd zeer beperkt en kun je het beste veel foto’s maken omdat er altijd veel zullen afvallen.

Scherp/onscherp

Als je meerdere bloemen in één foto hebt, is het (bijna) onmogelijk om ze allemaal even scherp te krijgen. Maar in de meeste gevallen is dat ook helemaal niet wenselijk. Alles even scherp wordt al gauw saai en bovendien kunnen (te scherpe) takjes of blaadjes in de achtergrond de foto zeer onrustig maken. Met minder scherptediepte (= lagere diafragmawaarde) kun je spannende beelden maken en heb je minder last van storende elementen.

Foto: Joyce de Leeuw In deze foto is een mooi evenwicht ontstaan doordat de bloemen die qua kleur de meeste aandacht trekken (blauw en rood) onscherp zijn gehouden en juist de minder opvallende, gele bloem alle scherpte heeft gekregen.

4 fototips bij wilde bloemen fotografie

• Het loont de moeite om flink door de knieën te gaan bij bloemen. Soms is “plat op de buik, camera op de grond” zelfs de beste positie. Recht of schuin van boven gefotografeerde bloemen ogen vaak saai.
• Bij dierenfotografie is het raadzaam om voldoende ruimte in de kijkrichting van het dier te creëren. Bloemen hebben ook vaak een kijkrichting, doordat ze licht gebogen zijn. Helt een bloem een beetje naar rechts, zorg dan dat deze aan de linkerkant van het beeld staat.
• Wind kan een spelbreker zijn bij bloemenfotografie. Een schermpje en een korte sluitertijd (1/500 of minder) kunnen helpen. Evenals geduld, want er komt altijd wel weer een windstil moment.
• Heb je last van storende grassprieten? Zorg dat je een schaartje bij de hand hebt. Hele pollen wegknippen gaat natuurlijk te ver, maar een paar sprietjes…