De blik van de fotograaf - Aanbod seizoen 2022


DE BLIKRICHTING – Lange cursussen

HET MATERIAAL

Technieken, tips en uitrusting

Zowel beginners als cursisten met net iets meer ervaring zijn welkom in deze cursus. Je leert in deze cursus stapsgewijs je camera beter kennen en werkt in de M stand. Met de juiste techniek is het zoeken naar de balans, de poëzie van het beeld staat immers voorop. Je maakt specifieke opdrachten om techniek, compositie en beeldinhoud te verbeteren. In deze cursus leer je de basis van de fotografie en daarmee is deze cursus geschikt voor iedereen wie betere resultaten wil behalen met zijn toestel.

Wanneer: Donderdag 12x & Zaterdag/Zondag 2x
Tijd: 19:00-21:30 & 10:00-15:00
Lesdata: 13 en 27 januari, 10 en 24 februari, 10 en 24 maart 7, 10 en 21 april, 12 en 28 mei, 2, 16 en 23 juni
Prijs: € 335,-

DE KUNST VAN HET KIJKEN

Fotografie is een taal

Een fotograaf die met zijn beelden de wereld om zich heen wil beschrijven, heeft beeldende vaardigheid nodig en inzicht in de wijze waarop beelden worden geïnterpreteerd. Het fotografisch beeld moet in een taal gegoten worden die de kijker aanspreekt. De werkelijkheid in beeld brengen is het voornaamste doel van deze cursus. Hiervoor heb je al de enige ervaring en maak je gebruik van alle basis-, belichtings en andere fotografische technieken. Doordat cursisten kennis hebben van de technische aspecten binnen de fotografie zal er nog meer de nadruk worden gelegd op het beeldende aspect. Er komen verschillende thema’s aan bod en de daarbij behorende opdrachten vragen om meer diepgang en een langere werkperiode.

Wanneer: Woensdag 10x & Zaterdag/Zondag 3x
Tijd: 19:00-21:30 & 10:00-15:00
Lesdata: 19 en 29 januari, 2 en 16 februari, 9 en 27 maart, 6 en 20 april, 11, 18 en 21 mei, 1 en 15 juni
Prijs: € 335,-

DE KUNST VAN HET WAARNEMEN

De strategie van het kiezen

Terwijl techniek en vorm bepalen hoe de foto eruit ziet, kunnen we de inhoud beschouwen als de basis van een fotografisch werk. De inhoud ligt immers ten grondslag aan elke foto. Waarover gaat deze foto? Wat vertelt de foto? Die vragen stelt iedereen bij het bekijken van een foto maar stel je ook aan jezelf als je een beeld aan het creëren bent. In deze cursus ligt de nadruk op individualiteit en zelfstandigheid. Je hebt om in te stromen al meerdere cursussen gevolgd of bent actief met fotografie bezig. In deze cursus formuleer je je eigen opdrachten en ga je op ontdekkingstocht naar je eigen interesses en stijl. Je begint nooit zomaar ergens met fotograferen, maar je neemt de tijd voor observatie. Waar komt het licht vandaan? Welke details vallen mij op? Wat gebeurt er allemaal om mij heen? In het proces van het formuleren en leren vormgeven van een eigen opdracht leer je vanuit de reflectie en je eigen kritische vermogen je beeldtaal te verfijnen.

Wanneer: Maandag 10x & Zaterdag/Zondag 3x
Tijd: 19:00-21:30 & 10:00-15:00
Lesdata: 17 januari, 5, 7 en 21 februari, 7 en 21 maart, 4, 24 en 25 april, 9, 15 en 23 mei en 13 juni.
Prijs: € 335,-

DE KUNST VAN HET ZIEN

Niet kijken maar zien

Veel van de beste foto’s leggen een moment vast, een fractie van een seconde waarin alles samenkomt voor een perfecte foto. Fotografie is vooral kijken, waarnemen en zien. Iedereen bekijkt de wereld door zijn of haar eigen bril. Je hebt om in te stromen in deze cursus het opeenvolgend traject gevolgd of je bent via een andere weg op gevorderd niveau met fotografie bezig geweest.

Als fotograaf heb je behoefte aan verdieping en vernieuwing. Tijdens deze cursus leer je nieuwe manieren voor meer creativiteit, inspiratie en verwondering. De opvatting van de ene fotograaf is niet ‘waarachtiger’ dan die van de andere. Ze fotograferen slechts verschillende kanten om ons te laten zien wat het voor hen betekent. Niemand bekijkt dezelfde plek op dezelfde manier en daarom vind je het prettig om geïnspireerd te worden door je mede-cursisten.

Wanneer: Dinsdag 10x & Zaterdag/Zondag 3x
Tijd: 19:00-21:30 & 10:00-15:00
Lesdata: 11, 23 en 25 januari, 8 en 22 februari, 8 en 22 maart, 5 en 23 april, 10, 14 en 24 mei en 14 juni
Prijs: € 335,-

DE FOTOGRAFISCHE INGREDIËNTEN - korte cursussen 

FOTOGRAFIE ALS VISUELE COMMUNICATIE

Idee-ontwikkeling, vormgeving en reflectie

Hoe geef je voeding aan jouw creatieve proces? De vraag welk onderwerp de moeite van het fotograferen waard is, is complex; de camera is in staat om het gewone te veranderen in het buitengewone, omdat jij daarvoor kiest. Maar hoe weet je wanneer het goed is? En hoe reflecteer je op jezelf ? Je bent als gevorderd fotograaf misschien vastgelopen en vraagt je af, wat nu? Je blijft voor je gevoel hangen op hetzelfde niveau en je hebt behoefte aan inspiratie, werkbesprekingen, reflectie en verfijning. Door één keer per maand samen te komen en deze cursus misschien als aanvulling te volgen op het andere aanbod blijf je het creatieve proces voeden, je beeldtaal verfijnen en jezelf vernieuwen. De cursus bestaat uit het bespreken en analyseren van foto’s.

Wanneer: Donderdag 6x
Tijd: 19:00-21:30
Lesdata: 20 januari, 17 februari, 17 maart, 14 april, 19 mei en 9 juni Prijs: € 130,50

KUSTFOTOGRAFIE

De aantrekkingskracht van de zee

Landschap, laat ruimte voor de verbeelding. Ga in deze cursus op zoek naar een persoonlijke en een verrassendere versie van de schoonheid en de aantrekkingskracht van de zee. Voor deze cursus beschik je over de basiskennis in de fotografie en ben je vooral op zoek naar meer verdieping in je beeld en een verfijning van je techniek binnen de natuurfotografie. Natuurlijk, iedereen houdt van een zonsondergang, maar je foto zal, in het gunstigste geval niet meer dan een surrogaat van de werkelijkheid zijn. Laat je inspireren door het sfeervolle licht, de wolken en de kustlijn van de Nederlandse en Vlaamse kust. Prachtige foto’s nemen van de zee is een kwestie van wat, wanneer en hoe.

Wanneer: Vrijdag 1x (zonsondergang), Maandag 3x & Zaterdag/Zondag 2x
Tijd: 19:00-21:30 & 10:00-15:00 (lesavond - Zonsondergang heeft een afwijkende tijd) Lesdata: 4, 14 en 20 februari, 14 en 19 en 28 maart
Prijs: € 173,-

HET CREATIEVE PROCES – Dwars door water

Start je eigen project

Van zoet naar zout van stromend naar geënsceneerd. Met het project dwars door het water ga je op fotografisch onderzoek uit en ontdek je allerlei facetten van het thema water. Hoe doorloop je het creatieve proces van het opstarten van een project is een centrale vraag waar we met elkaar een antwoord op gaan vinden. Je neemt zelf de beslissing of je de opdrachten maakt vanuit de natuur en landschapsfotografie of dat je je juist laat verleiden door een documentaire, reportage of autonome en conceptuele insteek. Wat wordt jouw kijkrichting? Door te experimenteren met water, te fotograferen aan de kust, langs een rivier of in je eigen gebouwde studio ontdek je waar je affiniteit ligt en hoe je tot onderscheidende fotografie kunt komen. Door dit creatieve proces door middel van je eigen project te doorlopen ontdek je je eigen visuele kracht als fotograaf.

Wanneer: Maandag 4x & Zaterdag/Zondag 2x Tijd:19:00-21:30 & 10:00-15:00
Lesdata: 11 april, 16, 22 en 30 mei, 11 en 20 juni Prijs: € 173,-

HET FOTOVERHAAL

Het leven vastleggen daar waar het zich afspeelt

De verhalende mogelijkheden van de fotografie staan centraal in het werk van fotojournalisten, documentaire en straat- fotografen. Zowel in het enkele beeld als binnen een serie. Tijdens deze cursus ligt de focus op dat elk beeld voort bouwt op de andere, zonder onnodige herhaling, tot de hele reeks beelden ons het hele verhaal vertelt. In deze cursus onderzoeken we de betekenis van factoren als de blik en het onzichtbaar zijn, controle en het geposeerde straatportret, de straat en het onzichtbaar zijn. Tijdens deze korte cursus concentreren wij ons op zowel het korte verhaal als het lange verhaal. De praktijkdag en praktijkavond zijn divers en vragen tweemaal om een andere verslaggeving en fotografische stijl.

Wanneer: Dinsdag 3x, Vrijdag 1x & Zondag 1x Tijd: 19:00-21:30 & 10:00-15:00
Lesdata: 19 april, 17 mei, 3, 12 en 21 juni Prijs: € 130,50

PRAKTISCHE INFORMATIE

- Cursus locatie: Boshuis, Stouwdreef 1 in Breda – Mastbos - (gratis parkeermogelijkheden voor de deur)
- Cursusavonden: Maandag t/m Donderdag
- Lestijden: 19:00-21:30 - Praktijkdagen: van 10:00-15:00

Praktijkdagen van voorgaande jaren: Openluchtmuseum van Arnhem, Diergaarde Blijdorp, Antwerpen, Rotterdam, Hortus, Landschaftpark Duisburg, Tiengemeten, Delft, Amsterdam, Marathon van Rotterdam, Brugge, Duinen van Oostvoorne, Knokke-Heist, Lier, de Oisterwijkse vennen, Maastricht, Zeeuwse Kust, Insel Hombroich, Duinen van Rockanje, Gent, Den Haag, Groesbeek, Kwade Hoek, Charleroi, Luik, Zuiderzee museum etc.

Inschrijven voor dit nieuwe seizoen kan met een email naar: info@lucianacaputo.com