Expo: 50 foto’s met geschiedenis

Tot en met 30 oktober vindt op het Sint-Katelijneplein in Brussel de openluchttentoonstelling 50 foto's met geschiedenis plaats.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Acción Cultural Española (AC/E) als onderdeel van het culturele programma van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. 50 foto’s van 50 fotografen nemen bezoekers mee op een reis door de laatste 80 jaar van de geschiedenis van de fotografie in Spanje. Van de eerste decennia van de 20e eeuw tot de meest recente werken, belicht de tentoonstelling de standpunten van de fotografen en de historische context waarin de foto’s zijn genomen.

De reis begint met het uitbreken van de Burgeroorlog, het moment waarop fotojournalisten als Agusti Centelles en Martin Santos Yubero de ogen en kroniekschrijvers van het conflict werden. In de naoorlogse periode en de jaren daarna kwamen er steeds meer namen bij – Ricard Terré, Ramon Masats, onder andere – die de fotografie op allerlei manieren vorm gaven : door documentaire fotografie en straatfotografie.

De tentoonstelling gaat verder met een periode in Spanje die ook een noodzakelijke evolutie in de beeldtaal markeerde : de Transitie. Dit was een tijd waarin nieuwe toepassingen van fotografie en nieuwe stemmen opkwamen – Alberto Garci-Alix, Chema Madoz, Pablo Julia en Marisa Florez, onder andere – met discoursen die nodig waren voor een samenleving in volle beweging. We verkennen ook de opkomst van documentaire fotografie, met auteurs zoals Christina Garcia Rodero en Navia. De reis eindigt door de geschiedenis van de fotografie in Spanje met recent werk uit het land.


Onder de 50 fotografen bevinden zich 17 winnaars van de nationale fotoprijs en 2 winnaars van de nationale prijs voor beeldende kunst.

De tentoonstelling 50 foto’s met geschiedenis, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2017, biedt het publiek de mogelijkheid om een gratis parcours af te leggen en meer te weten te komen over de inhoud dankzij QR-codes die de presentatietekst aanvullen. Het publiek kan zo vrij toegang krijgen tot verschillende leesniveaus, het verhaal achter deze werken ontdekken en genieten van een ervaring die niet alleen didactisch maar ook esthetisch is.