vanaf 30 mei is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam 'Faces' te zien


Onder de titel FACES | European Portrait Photography since 1990 brengt het Nederlands Fotomuseum deze zomer werk van 32 fotografen en beeldend kunstenaars bij elkaar die in de afgelopen decennia bepalend zijn (geweest) voor de vernieuwing binnen de Europese portretfotografie. Naast grote namen als Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Boris Mickailov, Thomas Ruff, Juergen Teller en Stephan Vanfleteren, maken ook minder bekende – maar invloedrijke – fotografen deel uit van de selectie. De tentoonstelling laat de kracht, rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Europese portretfotografie zien en legt daarbij verbanden met de renaissancetraditie – de oorsprong van het portretgenre.
FACES is de eerste tentoonstelling die terugblikt op de belangwekkende ontwikkelingen die de Europese portretfotografie na 1989 heeft doorgemaakt. Zij signaleert een tendens in het genre waarin de individuele mens - beroemd of anoniem - en zijn of haar sociale en culturele identiteit centraal staat. Deze artistieke ontwikkeling gebeurt tegen de achtergrond van razendsnelle veranderingen binnen Europa door globalisering, migratie, de komst van internet en de economische eenwording: veranderingen die het begrip ‘identiteit’ sinds 1990 op scherp hebben gesteld. In de tentoonstelling komen dan ook vragen aan bod over identiteit, cultuur en geschiedenis en de relaties tussen de geportretteerde, de kijker en de fotograaf.

Iconen uit de hedendaagse portretfotografie 
Op uitnodiging van BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), waar deze reizende tentoonstelling van start gaat, heeft Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) werk van bekende of toonaangevende portretfotografen uit de afgelopen decennia geselecteerd. Daarin zijn iconische series opgenomen als de strandportretten van Rineke Dijkstra en de Porträts-serie van Thomas Ruff. Deze laatste heeft een schanierfunctie gehad in de vernieuwing binnen het genre die zich begin jaren negentig voordeden. Maar ook andere invloedrijke series zoals Rokytnik van de Tsjechische Jitka Hanzlová of Case History van de Oekraïner Boris Mickailov, beide met politieke connotaties, zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling.

Spel met portrettradities 
De tentoonstelling omvat zowel studio- als locatieportretten. Kenmerkend voor de jaren negentig is dat het portretgenre uiteenlopende verbanden aangaat met de mode- , de documentaire en de reportagefotografie. Zo fotografeerde modefotograaf Juergen Teller jonge dames die bij hem aanklopten om fotomodel te worden. Tina Barney maakte in een documentaire-achtige setting een portretreeks van welgestelde families thuis. Ook Vanfleteren koos ervoor om in zijn portretreeks van Vlaamse vissers de persoonlijke setting deel uit te laten maken van het portret.

Fotografen en beeldend kunstenaars zijn zich veelal zeer bewust van de rijke en eeuwenoude (schilderkunstige) portrettradities. In hun werk verwijzen zij daar soms bewust naar of spelen er een spel mee. Terwijl portretten traditiegetrouw worden gemaakt van personen met status of een belangrijke maatschappelijk functie, is er nu vaak een grote aandacht voor de gewone man of vrouw in het dagelijkse leven. De wisselwerking tussen de traditionele stijlkenmerken en een eigentijdse invulling is terug te zien in de tentoonstelling. Fotograaf Clare Strand plaatste daklozen in een klassiek Engels landschapsdecor. Ook Clegg & Guttmann maken met hun geënsceneerde klassieke ‘corporate portraits’ een verwijzing naar de oude portrettradities.

Sinds de jaren negentig richt een toenemend aantal fotografen hun lenzen op de gewone burger en medemens, zoals Beat Streuli en Luc Delahaye die mensen op straat fotograferen zonder dat zij het weten. Maar in de tentoonstelling treft men ook portretten aan van politici, popsterren, kunstenaars en bekende filmacteurs, waaronder Isabella Rosselini, Francis Bacon, Luc Tuymans, Jacques Delors, Wim Duisenberg. In de selectie bevinden zich ook zelfportretten van de fotografen, zoals bij Dita Pepe en Alberto García-Alix.
Europese samenwerking
FACES is een gezamenlijk project van het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), BOZAR - Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) en Museum of Photography Thessaloniki (Thessaloniki, Griekenland) met Frits Gierstberg als hoofdcurator. De reizende tentoonstelling is van 6 februari tot en met 17 mei 2015 te zien in Brussel, van 30 mei tot en met 16 augustus 2015 in Rotterdam en van 11 september 2015 tot en met 28 februari 2016 in Thessaloniki.

Deelnemende fotografen
Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Konstantinos Ignatiadis, Alberto García-Alix, Stratos Kalafatis, Boris Mickailov, Nikos Markou, Hellen Van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Elli Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann