Cigdem Yuksel
Welke betekenis heeft het verhaal van de Zondvloed anno nu? Negen, merendeels jonge fotografen geven op indringende wijze hun visie op dit universele verhaal. De foto’s zijn vanaf vrijdag 2 februari 2018 te zien in de tentoonstelling Zondvloed nu, in het Bijbels Museum te Amsterdam.
De negen deelnemers aan Zondvloed nu vormen een dynamische mix van aanstormende talenten en bekende fotografen. Opvallend is niet alleen de hoge artistieke kwaliteit en de diversiteit van de opgeleverde werken, maar ook de grote mate van betrokkenheid bij het thema. Carolien Croon, directeur Bijbels Museum: ‘We leven in een ingewikkeld tijdsgewricht, waarin zekerheden onderuit worden gehaald en het lastig is te voorspellen waar het met de wereld naar toe gaat. In ‘Zondvloed nu’ is te zien hoe de fotografen zich daartoe verhouden: van een haast apocalyptisch drieluik vol symboliek van Monique Eller, tot een intiem portret van Bruno van den Elshout dat uitnodigt tot zelfonderzoek. Die reikwijdte is waar het Bijbels Museum voor staat. We bieden daarmee voor een divers publiek stof tot nadenken.’ De tentoonstelling is te zien tot en met 17 juni 2018 en reist daarna door naar Den Haag en Zwolle.
Verhalenvertellers
De fotografen lieten zich tijdens hun creatieve proces niet alleen inspireren door het zondvloedverhaal uit Bijbel, Koran of Torah, maar ook door gesprekken met zeven ‘verhalenvertellers’ uit christelijke, joodse en islamitische tradities. De verhalenvertellers gaven vanuit hun religieuze achtergrond elk een eigen visie op het universele zondvloedverhaal. Hun bijdragen zijn gebundeld en worden gepubliceerd in de catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt.