Portretten gemaakt onder UV-licht

‘Hail to the sun’ is een project van de Franse fotograaf Pierre-Louis Ferrer. Hij fotografeerde mensen onder UV-licht, zonder gebruik van de bekende fluoriserende verf die men vaak gebruikt, waardoor onzichtbare gebreken op de huid zichtbaar werden. 

UV-licht

Zichtbaar licht (voor de mens) heeft een straling met golflengtes tussen de 400 en 800 nanometer. Het UV-licht heeft een straling tussen de 40 en 400 nanometer, wat inhoud dat het menselijk oog dit niet meer kan waarnemen. UV-straling wordt door objecten geabsorbeerd of gereflecteerd. Elk object reageert weer anders op het licht.
UV-licht

Fotograferen

Bij het fotograferen van UV-licht komen bepaalde aspecten van voorwerpen naar voren komen, die je bij normaal licht niet zult zien. Zo kun je bijvoorbeeld lijmresten, vlekken en vervaagde tekeningen zichtbaar maken. UV-fotografie wordt bijvoorbeeld toegepast bij het ontdekken van valse paspoorten en andere documenten. Bij forensisch onderzoek wordt deze vorm van fotografie dan ook vaak gebruikt. Er is een speciale lens en een speciaal filter voor nodig om gereflecteerde UV straling vast te leggen. Indien je wilt werken met UV-fotografie, is het aan te raden om de ogen te beschermen tegen de straling.

Pierre-Louis Ferrer

Pierre-Louis Ferrer is een Franse fotograaf die in Parijs woont en werkt. ‘Ik ben een fotografie liefhebber en oefen in mijn vrije tijd veel. Ik wil mezelf voortdurend verbeteren en probeer in contact te blijven met andere fotografen en ervaring op te doen. Het uitwisselen van ideeën, beelden en vragen vormt de basis voor verbetering,’ meent Ferrer.
Voor zijn serie ‘Hail to the sun’ fotografeerde Ferrer personen in UV-licht. Bij de portretten worden de eerder onzichtbare gebreken in het gezicht opeens aangetoond. De gebreken en het effect van het verouderingsproces van de huid tonen de kwetsbaarheid van onze huid. Een prachtige serie, die zowel ontroerend is, als opvallend. De gehele serie is te zien op de website van Ferrer.