In maart 2018 toog onze cursusgroep o.l.v. Luciana naar de Vlaamse stad Lier. In het kader van de cursus ‘Stad’ bezochten we er allereerst de traditionele duivenmarkt. Een bijzonder evenement met even bijzondere verkopers en kopers: een schilderachtig decor voor buitengewoon fotowerk met soms Fellini-achtige authentieke koppen.
Na de koffie was de stad zelf ons doelwit. Lier kent een rijke historie. Dat toont zich in deze kleine stad volop in een omvangrijk en betekenisvol historisch bezit. Misschien wel het bekendst is het omvangrijke en fraaie 13eeeuwse begijnhof dat door de UNESCO is gekwalificeerd is als werelderfgoed. Dat dat nog geen garantie is voor een goede staat van onderhoud bewijst het feit dat grote delen van het begijnhof uiterst bouwvallig zijn. Gelukkig is te zien dat inmiddels her en der een start is gemaakt met ingrijpende restauratieactiviteiten.
Wat geldt voor het begijnhof is ook elders in de stad zichtbaar: het schort op veel plaatsen aan goed beheer en onderhoud. De monumentale facades verhullen een vaak omvangrijk achtergelegen verval. Juist ook die andere kant biedt speciale kansen voor interessant verhalend fotowerk. Een andere kant van Lier dus. In het verlengde daarvan hierbij mijn bijdrage onder de titel: ‘Lier langs achteren’.
Ed Ottevanger.