De zeldzame zwarte apollovlinder is een favoriet onderwerp van fotograaf Stefan Gerrits. In zijn minimalistische, creatieve fotografeerstijl weet hij dit vlindertje perfect vast te leggen. Als een ode aan deze “vlinder met charisma”.
“Voor mijn fotografie geldt: hoe minder kleur hoe beter. Veel wit of juist veel zwart, monochroom. Heerlijk. Het gaat er mij dan vooral om dat het onderwerp alle aandacht krijgt. Die isolatie versterkt ook de fragiliteit van het onderwerp. Zeker als het om een beschermde diersoort gaat, zoals de zwarte apollovlinder. De zwarte apollovlinder lijkt wel wat op het groot koolwitje, maar die laatste heeft geen doorschijnende vleugeltipjes en de donkere vleugeladers zijn minder duidelijk aanwezig. Net zoals zijn grotere broer, de apollovlinder (zie Uitgelicht) is dit gewoon een vlinder met een enorme lading charisma. Geweldig dus om te fotograferen.
Finland
In Nederland komt deze soort niet voor, maar in Finland, waar ik woon en werk, en waar ik deze bedreigde vlinders heb gefotografeerd, komt de soort voor in de bosachtige en bloemrijke weidevelden van de Åland eilanden en het verdere zuidwesten van Finland. In dat zuidwesten, en om precies te zijn in de regio van Somero-Häntälä zijn prachtige glooiende landschappen, waar kronkelige riviertjes doorheen trekken. Vooral in de vroege zomer zijn er veel bloemen en is het landschap adembenemend mooi en dus het perfecte moment om de zwarte apollo te fotograferen.
Vroeg opstaan
Overdag is deze vlinder vrij makkelijk te benaderen. Ze vliegen langzaam en je kunt ze goed fotograferen als ze op bloemen gaan zitten om zich te voeden. Maar als je een foto wilt maken zoals deze, terwijl ze aan het opwarmen zijn in de opkomende zon, dan zul je toch echt vroeg moeten opstaan en om 5.30 uur in het veld staan. En dan is het zoeken en nog eens zoeken, vooral tussen het gras. Het gebied waar ik naar toe ga, is vrij uitgestrekt, maar ik weet inmiddels waar ik ze in de ochtend kan vinden. De avond ervoor alvast gaan kijken waar ze vliegen, voordat ze gaan rusten, is ook een goede optie. Je vindt ze dan meestal ’s ochtends in dat zelfde gebiedje weer terug. Duimen maar.
Zwarte achtergrond
In de vroege ochtend zijn de vlinders nog beter benaderbaar, en heb je de tijd om verschillende dingen uit te proberen. Als je een zwarte fototas hebt zou je die bijvoorbeeld achter de vlinder kunnen zetten, tussen de vlinder en de zon in. Als je dan het zonlicht op de vlinder laat vallen, en je achtergrond die zwarte tas is, krijg je met de juiste onderbelichting een tegenlicht-effect, zoals bij de Zwarte Apollo foto met donkere achtergrond. Zo moeilijk is dat dus niet.
Voorzichtigheid tijdens het fotograferen is overigens een absolute must (dat is het natuurlijk altijd met het fotograferen in de natuur). In Finland is deze vlinder sinds 1976 wettelijk beschermd, en er staat een boete (compensatiewaarde) van € 336 op het al dan niet opzettelijk dood maken van deze vlinder. Van mij mag die boete vele malen hoger zijn.”
Technische gegevens
Witte achtergrond: Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 100 millimeter macrolens, diafragma f/7.1, sluitertijd 1/100 ISO 100
Zwarte achtergrond: Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF 100 millimeter macrolens, diafragma f/8.0, sluitertijd 1/1250 ISO 200
En dan nog dit
De Finse Natuurfotowedstrijd (Vuoden Luontokuva) is de grootste de Scandinavische natuurfotografiewedstrijd. Alle foto’s die deelnemen aan deze competitie zijn gemaakt in Finland. Met de Zwarte Apollo foto (met witte achtergrond) heb ik in 2019 de categorie ‘Kunst uit de Natuur / Werken uit de Natuur’ gewonnen.