Negatieven inscannen en bewerken in Lightroom

 


Negatieven inscannen en bewerken in Lightroom

 Christel de Wolff 
Ben jij een van de vele fotografen die nog honderden zo niet duizenden negatieven op zolder heeft liggen? Zonde! We zijn massaal overgestapt op digitale fotografie, maar dat hoeft niet te betekenen dat je je oude werk moet laten verstoffen. Sterker nog, je kunt je oude analoge werk gewoon bewerken op de moderne digitale manier. En wel zo! 
Voor sommige fotografen zijn de oude negatieven en dia’s heilig. Ze zijn een momentopname van een andere tijd en daar hoeft niks aan veranderd te worden. Andere fotografen vinden het jammer dat bepaalde technieken er destijds nog niet waren en zouden hun oude werk graag nog eens overdoen. Veel locaties hebben de tand des tijds echter niet doorstaan en vaak kun je een foto dan ook niet meer één op één overmaken.  Een compromis is het herbewerken van je oude analoge foto’s op een digitale manier. Je hebt er alleen een goede scanner voor nodig en voor de rest regel je alles in Photoshop of Lightroom zoals je het inmiddels gewend bent!

In deze video neemt Jason van Grainydays je mee in zijn workflow. Hij scant zijn negatieven met de Epson V550, maar het is natuurlijk ook mogelijk met andere scanners. Het is zelfs mogelijk om je camera te gebruiken. 

 

Na het inscannen laad je je foto’s in Lightroom en ga je naar de ontwikkel-tab. Je kunt je foto nog een beetje croppen, naar gelang de scan dat nodig heeft.

In een speciale plug-in, kun je vervolgens aan de slag met het bewerken van je foto. Allereerst moet je het negatief omdraaien naar positief, zodat je je ware kleuren ziet. Je zal zien dat er echter al veel verschillende mogelijkheden zijn in helderheid, contrast, schaduwen en hoge lichten om uit te kiezen. Als je tevreden bent over dit resultaat, sluit je dit venster af en kun je je beeld nog naar hartenlust bewerken zoals je gewend bent in Lightroom of Photoshop.

Vergeet ook vooral niet om goed te kijken naar eventueel stof dat op het negatief is achtergebleven. Je kunt er voor kiezen om dit te laten zitten als extra ‘retro’-effect, maar het is net zo simpel om ze weg te halen met een vlekverwijderaar.