Een blunder op de Sony World Photography Awards in Londen? In de categorie 'Open' viel de jury massaal voor een zwart-wit portret van twee vrouwen, ingezonden door de Duitse kunstenaar Boris Eldagsen. Het probleem? De foto is gegenereerd met AI-software.
AI-software
De Duitse winnaar heeft de award geweigerd en geeft aan dat het zijn doel is om de discussie te starten. Volgens Eldagsen, die zelf meer dan 30 jaar fotograaf is geweest, was zijn inzending bedoeld om te peilen hoe fotowedstrijden omgaan met kunst die is gemaakt met behulp van artificiële intelligentie. Ook wil hij de toekomst van fotografie aankaarten.
In een verklaring geeft hij toe dat het niet zijn intentie is geweest om fraude te plegen, maar dat hij "brutaal" is geweest en het niet zijn bedoeling is om te concurreren met fotografen. AI gegenereerde afbeeldingen, zo vindt de kunstenaar, zijn geen fotografie en daarom heeft hij de prijs niet geaccepteerd.
Lastig om AI te herkennen bij fotografie
De kunstenaar won de categorie 'Open' in de prestigieuze Sony World Photography Award. Op het beeld zijn twee vrouwen te zien in zwart-wit. Het heeft een mysterieuze en dreigend gevoel. De vrouwen kijken leeg uit hun ogen, een van de hele kleine aanwijzingen die op dit moment nog kunnen weggeven dat het om een gegenereerde afbeelding gaat. Maar behalve dat kleine detail, is de foto levensecht.
Sony World Photography Award
De organisatie van de Sony World Photography Awards laat weten dat de kunstenaar had vermeld dat de foto tot stand kwam als zijnde 'co-creatie' met kunstmatige intelligentie. De categorie 'open' staat experimentele benaderingen van fotografie tot op zekere hoogte toe.
Het is dus niet zo dat de organisatie helemaal niet wist dat er AI aan te pas was gekomen, maar een volledig door AI gegenereerde afbeelding gaat wel wat te ver. Toch opent dit voorval de discussie over het al dan niet toestaan van kunstmatige intelligentie bij fotografie. Fotograaf en blogger Feroz Khan laat aan de BBC weten over dit onderwerp: "Veel mensen hebben nu al moeite om AI-afbeeldingen van echte foto's te onderscheiden, dat zal steeds moeilijker worden. Dit voorval laat zien dat zelfs ervaren fotografen en kunstkenners voor de gek gehouden kunnen worden."
Bron:digifotopro